Kulich Biztonságtechnika

Kaputelefonok

Ellenőrzés nélkül senkit se engedjen be a kapun!

A korszerű kaputelefonok, videó kaputelefonok a lakások és irodaházak egyszerű, de nélkülözhetetlen beléptető rendszerévé váltak. A technikai fejlődés lehetővé tette az olcsóbb és tökéletesebb elektronikus készülékek széles körű alkalmazását. Hazánkban a paneles lakásépítés során terjedtek el a kaputelefonok. Ennek elsősorban kényelmi szerepe volt, csak másodsorban szolgálta a biztonságot. A hagyományos kaputelefontól elvárt funkció a felcsengetést pótló, oda-vissza beszélgetést lehetővé tevő, a kapu mágneszárát nyitó megoldások voltak. Ez az alap funkció a korszerű kaputelefon rendszereknél ma is kötelező, de egyes lehetőségek tovább fejlődtek.

Kaputelefon feladata​:

Egylakásos audio kaputelefonokat magánlakásokba, irodaépületekbe, gyártelepeken alkalmazunk. A kaputelefonoknak több kiépítési módja is lehetséges. A kültéri és beltéri egységet több módon is össze tudjuk kapcsolni, ezek lehetnek vezetékes, rádió frekvenciás, GSM vagy IP alapú kivitelű is. Mindegyik minőségi rendszerrel nem csak beszélni tudunk egymással, hanem a kaput is ki tudjuk nyitni a vendég előtt vagy fel tudjuk kapcsolni a belépési útvonal világítását.

A többlakásos kaputelefon rendszerek legelterjedtebb felhasználási területe a társasházak. Több kialakítási lehetőséget is alkalmazhatunk a rendszer telepítésekor. Az egyik megoldás, amikor minden lakásba húzunk egy kábelt a gerincvezeték mellé, ezt hívják 1+n rendszernek. Más esetben egy adatkábelt vagy IP hálózatot vezetünk végig az épületben, hogy csökkentsük a kábelezési költséget. Ezek a rendszerek sok esetben össze vannak kapcsolva számkódos vagy kártyás beléptető rendszerrel, hogy könnyebben tudjunk közlekedni az épületben az idegenek kizárása mellett.

Fontos:

Régi rendszerek felújításánál nem javasoljuk a régi kaputelefon vagy felcsengető tábla vezetékhálózatának a felhasználását a meggyengült elektromos kötések és egyedi csatlakoztatások hibái miatt!

Egylakásos videó kaputelefonok felhasználási területe megegyezik az audio változat felhasználási területével, de itt a hang mellett képet is kapunk az érkező személyről. Így ha a hangjából nem tudjuk felismerni a személyt, akkor az arcáról készült képpel jobban meggyőződhetünk, hogy ki akar bejönni. A nagyobb műszaki tartalommal rendelkező kaputelefonok tudják még egy vagy két kamerának a képét is megjeleníteni (esetleg felvenni), abban az esetben, ha nem állnak pont a kamera elé vagy többen vannak. Rendelkeznek olyan funkcióval, ha nem válaszolunk a hívásra, akkor is tudunk videó üzenetet hagyni a tulajdonosnak. Abban az esetben, ha a kaputelefont összekötjük az internettel, akkor az okostelefonunk lehet a beltéri monitor, amit bárhova magunkkal tudunk vinni és a vendéggel tudunk kommunikálni, beengedni, stb.

A legtöbb kaputelefon rendelkezik beléptető funkcióval, aki rendelkezik ilyen azonosítással, annak nem kell felcsengetnie, hogy belépést kérjen az épületbe. Ezek lehetnek számkódok (kényelmes, de a leggyengébb biztonsági szintet képvisel), proximity kártyák, távirányítók és egyéb megoldások is.