Kulich Biztonságtechnika

Otthoni és irodai hálózatok

Elgondolkodott már arról, ki kapja meg az adatait és mi fut a hálózatokon?

Nincs hálózat - nincs üzlet

Az üzleti ökoszisztéma a társaságon belüli és kívüli emberekből, adat- és kommunikációs csatornákból áll. Ha hibátlanul szeretne kommunikálni az alkalmazottak és az ügyfelek között, akkor megbízható hálózatra van szüksége, amely adatátvitelt és könnyű kommunikációt biztosít nemcsak az emberek között, hanem az irodában lévő különféle eszközökkel is – szerverek, munkaállomások, nyomtatók, IP-telefonok vagy faxok.


Távoli munka, adatok elérése bárhonnan, alacsony üzemeltetési költségek, a VoIP telefonokkal történő hatékony kommunikáció csak néhány módszer annak bemutatására, hogy miként élvezhet előnyöket a hatékony kisvállalkozói hálózat .

Kisvállalati hálózat kialakítása

Az alábbiakban bemutatunk egy kis kiszolgálóval rendelkező irodai hálózatot.

A kiszolgálón kívül tűzfal és útválasztó is van. Amint láthatja, a tűzfal az első védelmi vonal, az Internet melletti ikon.

Használhat másik tűzfalat a WIFI hozzáférési pont után, hogy megvédje az összes laptopot, asztali számítógépet vagy okostelefont, amelyek vezeték nélkül férnek hozzá az irodai hálózathoz.

Ez csak egy egyszerű példa a LAN (helyi hálózat) infrastruktúrájára . Mindig testre szabhatja és alkalmassá teheti azt a vállalat eszközeire. Néhány hálózati számítógép könnyen cserélhető nyomtatóval, faxkészülékkel vagy IP-telefonnal.

A hálózati topológia kulcsfontosságú a megbízható és redundáns hálózat szempontjából. Vannak más dolgok is, amelyeket figyelembe kell venni: IP-címzés és alhálózat-kezelés, a belső domain nevek kiválasztása, az adatok és a hálózat elválasztása a jobb teljesítmény érdekében, engedélyezési követelmények stb.


A modem és az útválasztó beállítása és csatlakoztatása után ne felejtse el megváltoztatni az útválasztó nevét és jelszavát. Minden gyártó rendelkezik általános vagy alapértelmezett információkkal az útválasztó eléréséhez. Cserélje ki őket, hogy elkerülje a hálózatba való behatolást.


A WIFI-hálózat beállításának befejezésekor hozzon létre egy jelszót, és megakadályozza, hogy jogosulatlan felhasználók csatlakozzanak az üzleti hálózathoz. Ha éttermet vagy hasonló vállalkozást működtet, akkor a vendégek és a látogatók számára külön WIFI-hálózatot állíthat be.

Kisvállalati hálózat telepítésének kulcsa:​

1. Tervezze meg és készüljön fel a jövőbeli igényekre

2. Mindent dokumentáljon

3. Fektessen be jó eszközökbe

4. Vásároljon valóban szükséges szervert

5. Ne hagyatkozzon csak a vezeték nélküli technológiára

6. Készüljön fel a legrosszabbra – hozzon létre biztonsági másolatot

Fájlok és mappák megosztása a kisvállalati hálózaton

Miután beállította az irodai hálózatot, ideje beállítani olyan beállításokat, amelyek lehetővé teszik a hálózati felhasználók számára a fájlok, mappák vagy nyomtatók megosztását. Ez volt az elsődleges oka az irodai hálózat felállításának.