Kulich Biztonságtechnika

Elektromos kerítés

Elektromos kerítés feladata

Megakadályozás, észlelés, késleltetés. A nagyfeszültségű áramütés és a fizikai elektromos kerítés megakadályoz bárkit, hogy megpróbáljon behatolni a kerítésen belülre. Az elektromos kerítés energiájának érzékelési képessége és ereje riasztást ad, amikor a védett terület határát megsértik. Ha az elektromos kerítéssel védett terület vezetékét megpróbálják megszakítani, hogy így hatástalanítsák a rendszert, akkor az rögtön jelzést küld a távfelügyeletnek vagy az értesítő személynek. 

Kevés dologtól tartunk jobban, mint egy erős áramütéstől. A birtokháborítóknak így komoly fizikai, pszichikai akadállyal kell megküzdeni, amire figyelmezteti az elektromos kerítésre kifüggesztett STOP tábla.
Az alkalmankénti őrjáratot könnyű kijátszani, ám az elektromos kerítés folyamatosan véd, és azonnal jelez, ha valaki érinti a rendszert (nem kellemes érzés a kiváltónak), így az Elektromos kerítésnél nincs szükség őrjáratozásra és élő erős őrzésre.

Aggodalmak:

Bűncselekmény az elektromos kerítés üzemeltetése?

Mik a jogszabályok?​

Az elektromos kerítésvédelmi rendszerek használatára külön jogszabály nincs. 2006-ban, az első rendszer telepítését és beüzemelését rendőrség által megbízott szakértő bevonásával végezték. Az üzembe helyezést követő vizsgálat eredménye jóváhagyó szakvélemény és hozzájárulás lett. 

Az uniós szabványrendszernek megfelelően kiépített rendszer használatát korlátozó rendelkezés jelenleg nincs érvényben. Tehát az IEC 60335-2-76 nemzetközi szabványban, melyet az Unió, így azon belül Magyarország is elfogadott, rögzített feltételeknek megfelelő elektromos kerítés bárki által üzemeltethető. 

Minden letelepített és beüzemelt kerítésvédelmi rendszerhez nyilatkozatot és szakvéleményt adunk át használatra.

  • IEC 60335-2-76 nemzetközi szabvány, melyet az Unió, így azon belül Magyarország is elfogadott. Mindegyik általunk telepített termék megfelel ennek. 
  • CE minősítése mindegyik energia adónak megvan. 
  • Nem telepíthető úgy egy rendszer, hogy nem behatolási szándékkal kerüljünk kapcsolatba a jelző vezetékkel. 
  • Minimum 1,5 m magasnak kell lennie a meglévő kerítésnek
  • Minimum 100 mm távolságot kell tartani a külső és a belső kerítés között olyan helyen, ahol “ártatlanok” kapcsolatba kerülhetnek velük.
  • Telephely esetén minden felhasználónak, dolgozónak ismertetni kell a kerítés elhelyezését és veszélyeit.
  • Figyelmeztető táblát kell minden kapura és a kerítésre 15 méterenként kihelyezni. 
  • Meglévő kerítésre, vagy telekhatáron belül telepíthető, de ebben az esetben a bevezető utakra figyelmeztető táblákat kell telepíteni, ha nincs külső kerítés.